Kącik zdrowia "Zakwaszenie organizmu" #1


21 listopada, 2018

„Odżywiaj się normalnie. Ale braki uzupełniaj suplementami”. 

 

Choroby cywilizacyjne to nie tylko powszechnie występujące schorzenia. To także przyczyny ponad 80% wszystkich zgonów. Choroby XXI wieku sąodpowiedzialne za większość kosztów społecznych, pogorszenie jakości życia oraz skrócenie jego długości.

 

W jelicie cienkim znajduje się 80% odporności organizmu. Ponieważ dzisiaj nie uprawiamy warzyw i owoców tylko produkujemy je na wysoką skalę, są one pozbawione składników odżywczych, witamin i minerałów, w konsekwencji nasze jelta są mono osłbione, co powoduje wiele powikłań. Dodatkowo zjadamy duże ilości antybiotyków, czy to podczas choroby, czy w postaci mięs, które karmione są ogromną ich ilością. 

 

Zdrowe kosmki jelitowe                     Zanieczyszczone kosmki jelitowe

  
Łatwiej będzie zrozumieć sens i znaczenie oczyszczania organizmu, jeżeli na wstępie przypomnę parę podstawowych faktów z zakresu fizjologii trawienia. Do niedawna był to temat tabu, a i dziś wiele osób nie ma odwagi poruszać tematu zgagi, wzdęć i codziennych wypróżnień. Tymczasem uregulowanie zwłaszcza tej ostatniej funkcji decyduje niekiedy o ogólnej poprawie stanu zdrowia, a co za tym idzie i wyglądu. Zaleganie resztek pokarmowych w jelitach, a szczególnie w okrężnicy, sprzyja bowiem rozwojowi procesów gnilnych, zmianie ulega też skład flory bakteryjnej. Niekiedy mogą się pojawić kolonie drożdzy – Candida albicans, co nie tylko zaburza trawienie, ale także obniża odporność ogólnoustrojową. Aktywność bakterii jelitowych może być badana wskaźnikiem stężenia indykanu w moczu.

UWAGA NA PESTYCYDY:

√ Pestycydy są stosowane w tej chwili w większości upraw. To środki naturalne lub syntetyczne, które mają na celu zabijanieorganizmów szkodzących uprawom: bakterii, grzybów, chwastów, owadów.

√ Pestycydy mają bezpośredni szkodliwy wpływ na nasze zdrowie, co potwierdzono wieloma badaniami naukowymi.

√ Jeżeli w organizmie człowieka przez długi czas utrzymuje się wysokie stężenie pestycydów, nasilają one procesy rakotwórcze, zaburzajądziałanie układu nerwowego oraz wpływają na proces tworzenia hormonów.

Nie posiadamy zdolności do produkowania witamin i minerałów, a także niezbędnych fito związków - dlatego niezbędna jest suplementacja i właściwe odżywianie. Organizm, który nie otrzymuje niezbędnych składników jest głodny.
"Jesteśmy najedzeni, ale niedożywieni". W XXI wieku suplementacja jest koniecznością.

Brak owoców w posiłkach powoduje:
- niedobór witaminowy,
- wzrost problemów układu naczyniowego
- nowotwory płuc, okrężnicy i żołądka
- zaburzenia układu nerwowego
- problemy z trawieniem
- zmniejsza tempo przemiany materii



"Żyj mniej słodko, młody człowieku. Inaczej słodką młodość zamienisz w kwaśną starność".

 

W kontekście zdrowej skóry nie sposób nie wspomnieć o odpowiednim pH w naszym organizmie. O tym, że zdrowa, zbilansowana dieta jest ważna dla kondycji naszego ciała, czy skóry nie trzeba nikogo przekonywać. Mamy już świadomość tego, że fundamentem zdrowej diety powinno być białko, warzywa i owoce. Wciąż jednak niewiele mówi się o tym, jak istotne jest pH naszego organizmu, czyli popularny problem - zakwaszenie.

 

Równowaga kwasowa w organizmie odpowiada za kluczowe, podstawowe procesy przebiegające na poziomie komórkowym - tzw. reakcje utleniania czy redukcji. Mówiąc prościej, od tego czy środowisko jest kwaśne czy zasadowe zależy zupełnie różna aktywność enzymatyczna, co przekłada się na kompletną zmianę funkcjonowania metabolizmu komórkowego i idąc dalej, rozregulowanie funkcji całych organów. 

 

Zakwaszenie organizmu, zaraz obok dysbiozy jelitowej to dwa najważniejsze, i najtrudniejsze problemy, z którymi należy się zmierzyć myśląc o zdrowiu naszej skóry, również skóry głowy. 

 

Do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu w naszym organizmie, potrzebna jest równowaga kwasowo – zasadowa. Kwasy powstają we wszystkich komórkach ciała, natomiast u człowieka zasady wytwarzane są w komórkach okładzinowych żołądka. Tak więc większość z nas ma problem z zakwaszeniem organizmu  natomiast z zasadami rzadko.

 

Przyczyny zakwaszenia:

√ złe nawyki żywieniowe
√ za mało przeżuwania, w większości spożywanie produktów kwasotwórczych ( mięso, kiełbasa, ser, fastfoody, picie  małej ilości płynów
( zwłaszcza wody )
√ wszelkiego rodzaju używki nikotyna, kofeina, alkohol i słodycze
√ stres i mało ruchu o umiarkowanym obciążeniu.

 

Problemy kosmetologiczne związane z zakwaszeniem organizmu:

- trądzik i nieswoiste zmiany zapalne u osób dorosłych

- skóra nadwrażliwa, rumień

- łojotok

- wypadanie włosów

- AZS skóry głowy

- cienie i opuchlizna pod oczami
- mało elastyczna, wiotka skóra;
- wypadanie włosów.

 

Inne problemy związane z zakwaszeniem organizmu:

√ duży brzuch;
√ obfita tkanka tłuszczowa;
√ barułkowaty kształt tułowia;
√ cienkie nogi;
√ sztywność stawów (w tym kręgosłupa);
√ przewlekłe bóle;
√ bóle stawów;
√ częste infekcje;

 

Co zakwasza nasz organizm?

Szkodzą nam wszystkie nawyki żywieniowe. Jemy zbyt obficie. Również błędnie odżywiamy się środkami spożywczymi rozkładającymi sie w przemianie materii z kwaśnym odczynem. Pieczywo, czyli produkty mączne, cukiernicze, wszelkie słodycze, słodkie napoje są słodkie, to prawda, ale rozkładają się z odczynem kwaśnym.
Podczas trawienia mięsa w wyniku rozkładu jąder komórkowych powstaje kwas moczowy - "cichy zabójca". Kawa zawiera puryny, co również prowadzi do zakwaszenia i przesuwa procesy przemiany materii w kierunku kwaśnym. Podobnie produkty z dużą ilością białka - sery, twarogi, pasteryzowane lub gotowane mleko wymagają przy trawieniu odpowiedniej ilości witaminy C. W przypadku jej niedoboru dochodzi w jelitach do procesów gnilnych, czego efektem jest powstawanie kwasów i toksyn. 
Coca=cola, pepsi-cola oraz inne tego typu napoje, słodycze, również leki zakwaszają nas całkiem skutecznie. I o paradoksie! - Wszystkie te produkty nie są kwaśne w smaku. Często przeciwnie. 

Zakwaszamy się więc systematycznie, co powoduje na wstępie totalną destrukcję przede wszystkim w układzie pokarmowym, ponieważ kosmki jelitowe albo nie wchłaniają zakwaszonego pokarmu wcale, albo wchłaniają go słabo. 


 


Anna Grygiel
mgr kosmetologii

 




Zobacz także:


gabinet komsetyczny nowy sącz
Kochanowskiego 19/1
Nowy Sącz
pn-pt 10:00-17:00